020 740 2460
info@elektro-valo.com

Kaikki alla mainitut ohjausjärjestelmät on saatavana tuotteisiimme.
Tässä lueteltuna muutama ratkaisu, mutta valaisimiimme on mahdollista saada myös
muita tunnettujen valmistajien valonohjausjärjestelmiä.

Jos tarvitsemaasi vaihtoehtoa ei löydy tältä sivulta: Ota yhteyttä, suunnitellaan yhdessä!

Elektro-Valon oma valaistuksen ohjausjärjestelmä EVO koostuu monille tutuista valaistuksen ohjausjärjestelmistä ja ohjausjärjestelmien osista tai yhdistelmistä.

Ohjausjärjestelmän toiminta perustuu langalliseen ja langattomaan ohjaukseen sekä itsenäisissä valaisimissa oleviin integroituihin sisäisiin toimintoihin

Laitteisto integroidaan tarvittaessa valaisimiin ja valaistuksen ohjauslaitteisiin, mikä tarkoittaa parhaassa tapauksessa kytkennän jälkeen täysin toimintavalmista järjestelmää.

Valaistuksen ohjausjärjestelmät kehittyvät jatkuvasti, joten valitsemme puolestanne järjestelmän yhteensopivat osat toiminnallisuuteen ja järkeviin kustannuksiin perustuen. Tarkistamme järjestelmäkomponenttien soveltuvuuden aina ennen toimitusta, joten aikaisessa vaiheessa suunnitellut tekniikat eivät ole toimitettaessa vanhentuneita vaan ohjausjärjestelmä voi lopulta olla jopa paremmilla ominaisuuksilla, kuin on kukaan osannut suunnitteluvaiheessa ajatella. Karsimme myös huonoksi havaitut osat pois toimituksistamme.

Ohjaukset toteutetaan kytkimillä, painikkeilla, vetonaruilla, säätimillä, älypuhelimela, sensoreilla ja liike-/läsnäolotunnistimilla. Em. ohjauslaitteiden lisäksi ohjauksia voi asetella kellon ja kalenterin mukaan toimivaksi tai liittää järjestelmät uusiin tai nykyisiin kiinteistön valvontajärjestelmiin.

Ohjausjärjestelmien toiminnan muutokset tehdään tietokoneella, tabletilla, puhelimella tai erillisellä ohjelmointilaitteella riippuen siitä, minkä järjestelmän laitteista on kyse.

Järjestelmän ohjauksissa käytetään muun muassa alla olevia ohjauksia. Voimme esimerkiksi yhdistää nykyiset pyöritettävät valonsäätimet, 1-10V-ohjattavat valaisimet, uudet ja vanhat E27-kantaiset sisustusvalaisimet yhteen ja samaan dali-ohjausjärjestelmään tai vaikka langattomaan ohjausjärjestelmään, jolloin tilojen valaistustilanteiden ohjaukset onnistuu mukavasti painiketta painamalla.

Ohjausprotokollat: Dali-1, Dali-2, Casambi, Helvar ActiveAhead, Zigbee, 0/1-10 V, BLL ja DMX.

Ohjaustavat: Pwm, Dim-to-Warm, SwitchDIM, TouchDIM, Push, Triac, BasicDIM, Vaihehimmennys

Ohjausmahdollisuuksia ovat muun muassa: päälle/pois (on/off), himmennys/kirkastus(fade out/fade in), värilämpötilan säätö (tunable white, CCT), värin säätö (RGB, RGBW), auki/kiinni (verhot, ovet) (open/close).

Ohjausjärjestelmä koostuu yhden tai useamman laitetoimittajan laitteista: Helvar, Tridonic, Philips, Casambi, Osram, TCI, Mean Well, Vadsbo, Scemtec, Maintronic

Helvar, ActiveAhead

Yksinkertainen asentaa: ActiveAheadilla varustetut valaisimet on erittäin helppo asentaa. Valaisimet vain kiinnitetään haluttuun paikkaan ja niihin kytketään virta pääkatkaisimesta. Asennus ei edellytä säätöjohdotusten vetoa, ohjelmointia tai asetusten tekoa. Kytkennän jälkeen ActiveAhead-ratkaisun voi todella unohtaa.
Lisää viihtyvyyttä: ActiveAheadin itseoppiva algoritmi käynnistyy heti, kun valaisimeen kytketään virta. Se oppii ensimmäiset liikkeet muutamassa tunnissa tai päivässä – oppimisaika riippuu siitä, miten paljon tilassa liikutaan. ActiveAhead-valaisin oppii koko ajan lisää tyypillisistä liikkeistä tilassa ja pystyy siksi mukautumaan hyvin myös muutoksiin, kuten seinien purkamiseen tai pystyttämiseen.
Älykästä energiansäästöä: Tavalliseen katkaisimelliseen valaisimeen verrattuna ActiveAheadin tuoma viihtyisyys ja energiansäästöt ovat aivan omaa luokkaansa. Sen lisäksi, että valaisin
säätää valaistusta kirkkaammaksi ennakoivasti, se myös himmentää valaistusta älykkäästi tilan todellisen käytön mukaan.

Lue lisää ActiveAhead järjestelmästä

ActiveAhead / ActiveTune

Elektro-Valon ActiveTune-ready valaisimet soveltuvat tiloihin, joihin uusi sisävalaistusdirektiivi edellyttää myös yksilöllistä työpistevalaistusta.

ActiveTune-mobiilisovelluksella otetaan, QR-koodia skannaamalla, yhteyttä haluttuun valaisimeen, minkä jälkeen voidaan ohjata valaistusta ja kutsua haluttuja valaistustilanteita. Valaisimet kiinnitetään haluttuun paikkaan ja niihin kytketään virta pääkatkaisimesta. Asennus ei edellytä ohjainjohdotusten vetoa.

ActiveAhead on itseoppiva ohjausratkaisu, missä valaisimet oppivat seuraamaan toisiaan tilan varsinaisessa käytössä ja myös ennakoivasti sytyttämään valoja ihmisten liikkeiden mukaisesti. Koska ActiveAheadin oppiminen on jatkuvaa, se kykenee myös automaattisesti mukautumaan tilojen muutoksiin, kuten väliseinien pystytykseen tai purkamiseen.

Casambin langaton ohjausjärjestelmä mahdollistaa monipuolisen tavan toteuttaa muunneltavissa oleva tilan valaistus ja samalla minimoida tarvittavien ohjainlaitteiden määrä.

Ohjausjärjestelmä perustuu valaisimille luotavaan verkkoon. Verkon valaisimet sisältävät ohjainlaitteen ja nuo ohjainlaitteet kommunikoivat toistensa kanssa ns.mesh-verkossa   Verkko muodostetaan älylaitteeseen ladattavissa olevalla Casambi App:lla.

Ohjeistus Appin käyttöön tästä linkistä.

Valaisimien lisäksi verkkoon voidaan lisätä päivittäistä käyttöä helpottavia erilaisia ohjaimia( painikkeita, sensoreita) joiden toiminta on helppo määritettä app:in avulla. App:in avulla voidaan myös määritellä  verkolle kello/kalenteri toimintoja, jolloin valistus saadaan toimimaan itsenäisesti ilman että valaisimia tarvitsee manuaalisesti ohjata.

Ohjausjärjestelmä tukee myös useamman ohjaustavan ratkaisua, jolloin eri ohjaustavoille asetetaan prioriteetti. Esim. verkossa jossa valaisimet ovat kalenteriohjauksen piirissä mutta myös voidaan valaistusta säätää manuaalisesti rasiakytkimillä, asetetaan nuo kytkimet prioriteetille 1 ja kalenteriohjaus prioriteetille 2. Tällöin valaisin tottelee käyttäjän tekemiä säätöjä ja asetetun viiveen jälkeen menee takasin kalenteriohjauksen mukaiseen tilaan.

Ohjausjärjestelmällä voidaan ohjata valkoisen valon ratkaisuja sekä TW, RGB ja RGBW ratkaisuja.

 

Tridonic on valaistuksen ohjauksen edelläkävijä.

Kehitti ensimmäisenä digitaalisen valaistuksen ohjauksen DSI, josta myöhemmin kehittyi alalla nykyään tärkein ohjausmuoto DALI.
Tridonicin valaistuksen ohjaustuotteet kattavat yhden valaisimen ohjauksesta kokonaisten kampusten valaistuksen ohjaukseen, joista isoimmalla järjestelmällä ohjataan jo myös muita alueita, kuten ilmanlaatu, kulku ja videovalvonta.
Tridonicin ohjaustuotteet ja liitäntälaitteet ovat jo kaikki Dali-2 yhteensopiviaTridonic BasicDIM ILD

 • BasicDIM ILD on yleisin ja edullinen tapa ohjata toimisto ja työskentelytilojen valaistusta.
 • Toimii Dali-laitteiden kanssa ja tyypillinen asennus on Master-valaisin jossa asennettuna sensori ja sen perässä 1-3 orjavalaisinta, jotka toimivat identtisesti Master-valaisimen mukaan.
 • Mahdollistaa tilapäisen käyttäjän tarpeen huomioon ottavan ohjauksen vetokytkimen tai painonapin avulla.
 • Huomattavan energian säästön tuo vakiovalaistuksen säätö joka ottaa huomioon ikkunoista tulevat valon ja himmentää valaistuksen riittävälle tasolle.

Tridonic BasicDIM
Valaisinkohtainen ohjaus tilojen ja työryhmien valaistukseen sekä orjakytkentä mahdollisuus.

basicDIM ILD 5DPI 14f

  • PIR/Vakiovalo Sensori kahdella kanavalla.
  • Sensoreita eri asennuskorkeuksille.
  • Ohjelmoitava Offset kahden kanavan väliin.
  • Vakiovalon tason säätö.
  • Ohjattavissa kaukosäätimellä REMOTECONTROL IR6.
  • Vetokytkin- tai painonappi ohjaus hetkellisiin tilanneohjauksiin.
  • Yksilölliset asetukset ohjelmoitavissa kaukosäätimellä.

Tridonic BasicDIM Wireless (Casambi-ready)
Häiriövapaa langaton valaistuksen ohjaus Bluetooth yhteyden kautta

 • BasicDIM Wireless on Tridonicin ja Casambin yhdessä kehittämä valaistuksen ohjausjärjestelmä.
 • Järjestelmä poikkeaa muista langattomista siten että se on täysin ohjelmoitavissa käyttäjän tarpeiden mukaan, sekä se pystyy ohjaamaan myös erikoisvalaisimia, kuten Tunable white ja RGB.
 • Erinomainen saneerauskohteissa joissa ei valmista dali-kaapelointia.
 • Ohjelmointi mobiililaitteella ja toimii laajimmillaan kuin reititin-järjestelmät.
 • Tuoteportfolio sisältää laitteet, sensorit, ohjain-napit ja ilmaisen mobiiliaplikaation.

Tridonic sceneCOM S
Perus Dali-2 langallinen ohjausjärjestelmä luokkahuoneisiin, toimistotiloihin ja neuvottelutiloihin. Helppo käyttöönotto mobiiliaplikaation kanssa. Tukee myös Tunable white valaisimia.

 


Philips EasyAir

Philipsin uusin SensorReady-valaistuksenohjaustekniikka on kustannustehokas ja helppo käyttää.
Valaisimeen tarvitaan vain Xitanium SR-liitäntälaite ja EasyAir-tunnistin – komponenttien määrä pienenee valaisimessa, mikä yksinkertaistaa valaisimen tekniikkaa ja nopeuttaa asennusta.

-Erinomainen vaihtoehto valaistussaneerauksiin
Valaistus voidaan päivittää ohjattavaksi helposti, ilman kaapelointia, sillä Xitanium SR ja EasyAir tarvitsevat vain verkkojännitteen.
Sensorit ottavat yhteyden toisiinsa langattomasti Zigbeen välityksellä ja jos asetuksia tai ryhmittelyjä tarvitsee tehdä, ne tehdään älypuhelimella IR-vastaanottimen kautta.

EasyAir –sensorissa on yhdistetty läsnäolo- ja päivänvalotunnistus, millä päästään parhaimmillaan 55% energiansäästöön. Asetukset on tallennettu sensoriin valmiiksi, mutta jos halutaan, niitä voidaan muuttaa joko ennen valaisimen asennusta SimpleSetillä (NFC) tai valmiissa asennuksessa älypuhelimeen ladattavan Philips Field Appsin avulla IR-vastaanottimen kautta. EasyAir SNS100 on tarkoitettu itsenäisesti toimiviin valaisimiin, EasyAir SNS200:lla valaisimet voidaan ryhmitellä halutunlaiseksi kokonaisuudeksi. Sensorit keskustelevat keskenään Zigbeen välityksellä. Systeemiin on liitettävissä myös Zigbee Green Power himmennin, joka säätää valoja tai hakee valaistustilanteita langattomasti.

Älypuhelimeen asennettavalla Philips Field Appsillä asetuksia voidaan muuttaa joustavasti valmiissa asennuksessa. Puhelimella voidaan muuttaa automaattiseen säätöön liittyviä ominaisuuksia kuten valotasoja ja himmennysaikoja. Samoin Field Appsiä käytetään valaisinten ryhmittelyyn, sekä energiankulutuksen ja käyttötuntien seurantaan.

Easy Air Design Guide